RIBOLOV ROPARIC NA NAŠIH JEZERIH!?

Home Forums Splošno RIBOLOV ROPARIC NA NAŠIH JEZERIH!?

This topic contains 3 replies, has 2 voices, and was last updated by  VukanB 3 years ago.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #792

  atasmuc
  Participant

  Lep pozdrav vsem, ki boste to prebrali. Zanima me kakšne so kaj vaše izkušnje z ribolovom roparic (predvsem smuča in soma) na naših jezerih v Radehovi in Sv. Trojici letos. A kaj prijema ali …? Jaz predvsem blinkam, in to iz čolna. Letos sem lovil kar dostikrat. Sem pa zelo razočaran nad ulovom v Radehovi. V Trojici kdaj pa kdaj še kaj dobim, sicer nič kapitalnega, ampak zame kar lepe komade. V Radehovi pa letos nikakor nimam sreče in resno se sprašujem kaj je temu krivo!? Pa ne samo, da nič ne ujamem, ampak tudi nimam skoraj nobenih prijemov (pisov, rukerov) in tudi podmerski ne “delajo”. Kar je bilo prejšnja leta čisto drugače. Seveda sem podmerske spuščal, da ne bo kdo kaj druga mislil. Oglašam se predvsem z namenom, da si odkrito izmenjamo izkušnje kako je letos s tem načinom ribolova. Pa dober prijem vsem!

  #940

  VukanB
  Moderator

  Pozdravljen!

  Če boš pod dokumenti pogledal rekapitulacijo ulova, lahko ugotoviš, da je bilo vpisanih ulovov roparic kar veliko. V jezerih so še vedno lepi primerki smuča in soma. Edina težava, ki ne zagotavlja popolnega uspeha je lahko obilica drobiža v obeh jezerih. Smuč in som imata glede na številčno populacijo drobiža v jezerih ogromno hrane. V letih 2011 do 2014 je bilo vloženo veliko smuča v obe jezeri. Po izkušnja moraš najti pravi trenutek, ko riba res dela. Ko bo narava poskrbela za spremembo ravnovesja med drobižem in število roparic, bo stanje ponovno spet drugače (laično predvidevam). Dober prijem, Branko

  #948

  atasmuc
  Participant

  Zdravo,
  in hvala, da si se oglasil. Sem že mislil, da res nihče ne gleda oziroma bere našega foruma. Resnično si želim, da bi vsaj mi člani (seveda tudi članice) komunicirali tudi po tej poti…
  Glede ulova roparic na naših jezerih oziroma še bolj pomembno zame glede stanja te populacije rib v naših jezerih, pa sem prepričan, da bi bilo tozadevno nujno potrebno narediti eno temeljito in v zadostni meri “univerzalno” analizo. Zakaj? Zato, ker sta obe naši jezeri v preteklosti “sloveli” po roparicah (kar nenazadnje dokazuje tudi smuč v našem grbu), sedaj pa se že nekaj časa sprašujemo, kakšno je stanje, predvsem kar se tiče smuča. Za ščuko vemo, da je pri nas bolj redka. Za soma vemo, da ga je še kar nekaj, vključno s kapitalci. Za smuča pa… Eden od dejavnikov, ki vpliva na populacijo smuča, je zagotovo tudi ta, ki ga navajaš, se pravi obilica drobiža. Ampak po mojem laičnem mnenju, pa je pomembno tudi to, koliko smuča v naših obeh jezerih sploh še je!? Tu pa je eden od pomembnih pokazateljev koliko ga je bilo v zadnjih (npr. petih) letih vloženega in koliko izlovljenega, da ne rečem uplenjenega. Da ne bo spet kdo kritiziral naše slovnice…čeprav sem preveril in je v slovarju ribiških pojmov lepo obrazloženo:”ULOV je vsaka riba, ki je ulovljena; UPLEN pa je ulovljena riba, ki jo bomo usmrtili.” Toliko o tem, pa da ne bom zašel od teme…narediti je treba eno kvalitetno analizo in se potem odločiti kako in kaj dalje s smučem. Upam, da se glede tega strinjava!? Seveda ob upoštevanju dejstva, da pa na stanje smuča vpliva še veliko drugih dejavnikov, ki pa jih sedaj ne bi našteval, da ne bom preobširen. Drugače pa omenjaš rekapitulacijo pod DOKUMENTI? Oprosti jaz je na naši spletni strani ne najdem. Sicer pa je do začetka sezone za ribolov roparic samo še 19 dni, pa bomo videli kakšno bo stanje glede ulova smuča letos!? Tudi jaz želim vsem res DOBER PRIJEM in upam, da se bo na forumu na to temo (ali pa nasploh) oglasil še kdo. Pa še nekaj si želim, da bodo UPLENJENI le tisti smuči, ki imajo mero!!!

  #956

  VukanB
  Moderator

  Sem nekaj prebrskal in prilagam podatke. Dejstvo je tudi da ima smuč dobro drst in, da so vlaganja bila poskusna, ki pa ni bistveno vplivala na povečanje populacije smuča. Razlog, takojšen uplen, predvsem v Trojici, kjer smo vložili 1 tono merskega 3 letnika pripravljenega za drst.

  Vlaganja:

  – leto 2011, jezero Trojica smuč nad 50 cm, 1.000 kg (tona) (400 komadov)
  – leto 2011, jezero Radehova, smuč 20 cm, 100 kg (400 komadov )

  – leto 2012, jezero Trojica smuč nad 30 -50 cm, 510 kg (350 komadov )
  – leto 2012, jezero Radehova, smuč 20 cm, 200 kg (800 komadov )
  – leto 2012 uplen smuča Trojica 245 kg (VPISANEGA V KARTE)
  – leto 2012 uplen smuča Radehova 215 kg

  – leto 2013, jezero Radehova, smuč 20 cm, 200 kg (800 komadov )
  – leto 2013 uplen smuča Trojica 162 kg (VPISANEGA V KARTE)
  – leto 2013 uplen smuča Radehova 368 kg

  LP Branko

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)

You must be logged in to reply to this topic.